fbpx
Tervas Hirsisauna nosturilla valmiina pihalle

Saunan valmispaketin toimitus ja vaiheet – Mitä sinun on hyvä tietää pihasaunaprojektin etenemisestä

Kun suunnittelet pihasaunan rakentamista, on muutamia juttuja, jotka sinun on pidettävä mielessä hankkeen onnistumisen varmistamiseksi. Esimerkiksi työvaiheita on runsaasti jo ennen saunan saapumista tontille. Käymme tässä artikkelissa läpi asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon pihasaunaprojektin etenemisessä.

Pihasaunan rakennuslupa

Pihasaunan rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa ja se hankitaan oman kunnan rakennusvalvonnasta. Rakennuslupaa varten tarvitaan kasa erilaisia dokumentteja, muun muassa pihasaunan piirustukset kuten pohjakuva, asema- ja julkisivupiirros sekä pystyleikkauskuva. 

Valmissauna on rakennuslupaa ajatellen helpompi vaihtoehto, koska dokumentit lupaa varten saa suoraan saunan toimittajalta. Itse rakennettaessa asiakirjojen kokoaminen jää omille harteille.

Havaintokuva Tervas Lastun pohjasta.

Sijainti

Erityisen tärkeää on valita hyvä paikka pihasaunalle. Varmista, että valitset paikan, joka on mahdollisimman tasainen ja se on riittävän kaukana puista tai muista rakenteista. Mitä tasaisempi paikka, sitä helpommalla pääset maatöissä.

Maatyöt 

Kun olet valinnut täydellisen paikan pihasaunallesi, on aika valmistella maa. Saunan kohdalta kuoritaan pintamaat pois eli poistetaan ruoho, rikkaruohot sekä suuret kivet tai juuret.

Maatyöt tehdään yleensä kaivurilla.
Perustusten tulee olla tasaiset.
Routaeristys suojaa perustuksia routavaurioilta.

Perustukset

Seuraava vaihe on rakentaa pihasaunalle perustukset. Tämä tehdään yleensä perustuspilareilla tai ruuvipaaluilla. Perustuksien teko vaatii tarkkuutta, sillä niiden pitää olla tasaiset. Hirsirakennuksille pitää varata painumista varten liikkuma- ja säätövaraa.

Tervas -saunan perustusten elementtejä.

Valmiusasteen ja toimitustavan valinta

Pihasauna avaimet käteen -pakettina vai rakennatko mieluummin itse? Jos ostat saunasi valmiina pakettina, sinun ei tarvitse maatöiden ja perustuksien jälkeen muuta kuin odotella, että saunasi valmistuu. Kuivissa ja lämpimissä tehdastiloissa rakennettu pihasauna on usein myös laadukkaampi ja kestävämpi.

Jos taas rakennat saunan itse, voit tilata tavarapaketin, jotka myydään yleensä määrämittaisena (valmiiksi oikeisiin mittoihin sahattuna). Vaihtoehtoisesti voit halutessasi rakentaa saunan myös pitkästä tavarasta aivan alusta alkaen.

Itse koottava saunapaketti

Jos rakennat saunan itse, voit noutaa tai tilata sinulle toimitettavan saunapaketin rakennustarvikkeet. Paketit eivät kuitenkaan aina sisällä kaikkea tarvittavaa, joten voit joutua hankkimaan osan tarvikkeista tai materiaaleista itse. Esimerkiksi kiuas ja ulkokattomateriaalit uupuvat usein paketeista.

Seinien kokoaminen

Jos käytät tehdasvalmisteisia paneeleita, tämä prosessi on suhteellisen yksinkertainen. Jos kuitenkin rakennat seinät itse alusta alkaen, varmista, että ne on eristetty kunnolla.

Katon asentaminen

Katto on yksi rakennusten tärkeimmistä osista, joten on tärkeää, että se tehdään oikein. Varmista, että se on kunnolla tuuletettu ja eristetty, jotta lämpö pääsee poistumaan ja kylmä ilma ei pääse sisään.

Valmis pihasauna

Valmis pihasauna rakennetaan tehtaalla valmiiksi ja toimitetaan tontille täysin valmiina. Tervaksen hirsisaunat valmistetaan tehdasoloissa veistämällä hirsi mittoihinsa ja samalla valmistetaan muut saunaan tulevat puuosat. Sitten sauna kootaan pystyyn ja käsitellään ulkopinnat.

Sisätilojen viimeistely

Viimeistelyvaiheessa pihasaunaan asennetaan lauteet, penkit, pyyhekoukut ja hyllyt sekä se tärkein, eli kiuas! Lopuksi sauna suojataan säältä toimitusta varten. Viimeistelyn ja sääsuojauksen jälkeen sauna on valmis toimitettavaksi.

Sauna rakennetaan ja suojataan lämpimissä tehdasoloissa.
Valmissauna toimitetaan pihaan täysin valmiina.
Kohteessa valmiiksi koottu sauna asetetaan perustuksille.

Pihasaunan toimitus

Pihasauna toimitetaan tehtaalta täysin valmiiksi koottuna ja asetetaan perustuksien päälle, jolloin se on heti löylyvalmis. Käyttöönottotarkastuksen jälkeen sauna on valmis lämmitettäväksi ja pääset heti nauttimaan oman saunasi ihanista löylyistä.

Tiesitkö, että me tarjoamme pihasaunat avaimet käteen -pakettina sanansa mukaisesti. Markkinoiden kattavimmatkin avaimet-käteen -toimitukset jättävät ison osan työvaiheista asiakkaidensa hoidettaviksi. Teemme kaikki työvaiheet harjaantuneesti ja ammattitaidolla, joten uskallamme väittää, että Tervas® Täysvalmis™ -toimitus on sinulle myös nopein tapa päästä nauttimaan uuden hirsisaunasi löylyistä. Tutustu Täysvalmis™ -toimitukseen ja pyydä tarjous!

Tervas® Lastu alkaen 233€/kk.

Tervas® Kaarna alkaen 210€/kk.